El Sanatları Teknolojisi

El Sanatları Teknolojisi

 ALAN HAKKINDA

El Sanatları Teknolojisi alanı dokuyacağı halının iplerini boyama, desenini çizme, geleneksel ve yöresel ürünler hazırlama, tekniğine uygun olarak elde ve makinede nakış işleme, desen programını kullanma ve sanayi makinesinde tekniğine uygun işleme, tekstil ve çeyiz ürünleri hazırlama gibi yeterliklere yönelik eğitim ve öğretim verilen alandır.

Bir ulusun kültür değerlerini en iyi yansıtan ögeler olan el sanatları, asırlar boyu toplumların sanat anlayışlarını ve yaşam tarzlarını aktarmada etkin bir rol oynamıştır. Aynı zamanda eğitim, bilim, teknik ve diğer alanlardaki gelişme düzeyi ile el sanatlarındaki gelişme düzeyi paralellik göstermektedir. Her ne kadar sanayinin gelişmesiyle beraber, el sanatları yok olmaya yüz tutmuş gibi görünse de teknoloji ile yarışını sürdürmeye devam etmektedir.

El sanatları ülkemizin kültürel özelliklerinin yanı sıra turizm sektöründe ve yöresel kalkınmada da önemli yer tutmaktadır. El Sanatları tarihî, kültürel ve bilimsel özelliklerinden dolayı yaşatılmalı ve geleceğe aktarılmalıdır. Onun için bu mesleklerde her dönemde eğitimli eleman ihtiyacı olacaktır.

18.12.2017 798

EĞİTİM VE KARİYER İMKÂNLARI

           Meslek eğitimi, meslek liselerinin El Sanatları Teknolojisi alanında diploma programı ile; mesleki eğitim merkezleri, halk eğitim merkezleri ve çeşitli yaygın eğitim kurumlarında sertifika programları ile verilmektedir.

Liseden sonra Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına veya meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Meslek yüksek okullarını bitirenler, Dikey Geçiş Sınavı ile lisans programlarına geçebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur..

Eğitimini tamamlayarak yeterlik sertifikalarını alan ve sektörde işbaşında deneyim kazanan kişiler, el sanatları ile ilgili işletmelerde kariyer yapabilir.

  • Alanın Altında Yer Alan Dallar
  • 1- Dekoratif El Sanatları
  • 2- Dekoratif Ev Tekstili

4 YIILIK ORTA ÖĞRETİM PROGRAMINI BAŞARIYLA TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLERİMİZ DİPLOMALARININ YANISIRA İŞYERİ AÇMA BELGESİ VE EUROPASS BELGESİ ALMAYA HAK KAZANIRLAR.

İŞYERİ AÇABİLİRLER. ÜNİVERSİTE EĞİTİMİ ALABİLİRLER.

                                                              EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ/SANAT VE TASARIM FAKÜLTESİ/TURİZM FAKÜLTESİ LİSANS PROGRAMLARI

   

LİSANS PROGRAMLARI  ( M.T.O.K)                                     

 

ALAN

 

 

DAL

 

LİSANS PROGRAMI

 

PUAN TÜRÜ

 

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

 

 

TÜM DALLAR

EL SANATLARI

 

SÖZEL

GELENEKSEL TÜRK  SANATLARI

 

SÖZEL

GÖRSEL SANATLAR

 

SÖZEL

 

 

ÖNLİSANS PROGRAMLARI

 

ALAN

 

 

DAL

 

ÖN LİSANS PROGRAMI

PUAN TÜRÜ

 

 

EL SANATLARI TEKNOLOJİSİ

 

 

TÜM DALLAR

GELENEKSEL EL SANATLARI

 

T Y T

GELENEKSEL TÜRK  SANATLARI

 

T Y T

GÖRSEL SANATLAR

 

T Y T