Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı

ALAN HAKKINDA

Aile ve Tüketici Hizmetleri Alanı, birey ve aile kaynaklarının etkin kullanılması, yönetilmesi, sağlıklı beslenme ve sağlıklı yaşlanma bilincinin kazandırılması, bakım ve refakat ihtiyacı olan çocuk, genç, yaşlı ve engelliler ile ilgili hizmetlerin yürütülmesinde etkili bireyler yetiştirmektir.

• Alanın Altında Yer Alan Dallar
    • 1- Tüketici Hizmetleri
    • 2- Sosyal Destek Hizmetleri

14.02.2013 2952

OKULUMUZDA FAALİYETTE OLAN DALIMIZ SOSYAL DESTEK HİZMETLERİ DALI

Sosyal Destek Hizmetleri Dalının Amacı

Kişi ve ailelerin; kendilerinden ve çevre şartlarından kaynaklanan veya kontrolleri dışında oluşan maddi, manevi, sosyal yoksunlukların giderilmesi; ihtiyaçların karşılanması; sosyal sorunların önlenmesi ve çözümlenmesi; hayat standartlarının iyileştirilerek yükseltilmesini amaçlayan ve bu hizmetleri yürütecek nitelikli bireyler yetiştiren daldır.

Sosyal Destek Hizmetleri Dalında;

• Beslenme ilkeleri, beslenme sorunları, metabolizma, besin ögeleri, besin grupları ve enerji hesaplamaları,
  • Özel grupların (çocuk, genç, yaşlı ve engelli bireyler)beslenme özelliklerine göre yemek reçeteleri hazırlama/uygulama,
  • Zararlı alışkanlıklardan korunmaya yönelik tedbirler alma,
  • Çocuklara, gençlere, yaşlılara ve engelli bireylere yönelik sosyal destek hizmetleri kapsamında el işi etkinlikleri, sanatsal- kültürel etkinlikleri, sportif etkinlikleri planlama/uygulama,
  • Çocuklara ve gençlere yönelik verilen sosyal destek hizmetleri,
  • Yaşlı ve engelli bireylere yönelik verilen sosyal destek hizmetleri,
  • Kelime işlemci, elektronik tablolama ve sunu hazırlama programlarını kullanma ile ilgili bilgi, beceri ve yetkinliklerin kazandırılması amaçlanmaktadır.

ÇALIŞMA ALANLARI

• Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'na bağlı sosyal hizmet veren kurumlarda (Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu, kreş ve gündüz bakım evleri, sevgi ve çocuk evleri, çocuk ve gençlik merkezleri, yetiştirme yurtları, rehabilitasyon merkezleri, yaşlı bakım merkezleri, huzurevleri, aile danışma merkezleri vb.) çalışabilirler
  • ASDEP (Aile Sosyal Destek Programı) kapsamındaki kurumlarda çalışabilirler.
  • Kamu ve özel kuruluşlara bağlı hastanelerin sosyal destek ve hasta hakları birimlerinde çalışabilirler.
  • İl ve ilçelerin sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıflarında çalışabilirler.

MEZUNLAR

Mezun olan öğrenciye, alan ve dalını gösteren diploma ve iş yeri açma belgesi ile birlikte seçmeli meslek dersleri ile ulaşabileceği ilgili mesleklere ait sertifika verilmektedir.

Meslek lisesinden sonra "Yükseköğretim Kurumları Sınavı"nda (YKS) başarılı olanlar, lisans programlarına ya da meslek yüksekokullarının ilgili bölümlerine devam edebilirler. Mezun olan öğrencilerin ek puanları ile yerleşebilecekleri ön lisans programları da mevcuttur.

AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI MEZUNLARININ EK PUAN ALARAK GİDEBİLECEKLERİ  2 YILLIK (ÖN LİSANS) PROGRAMLAR

• Sosyal Hizmetler
  • Aşçılık
  • Ev İdaresi