Neden 10 Aralık MTAL'yi Tercih Etmelisin

Neden 10 Aralık MTAL'yi Tercih Etmelisin

04.06.2020 700

 

NEDEN 10 ARALIK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ

 

Okulumuz tarihi 1938 yılına dayanan köklü bir eğitim kültürü oluşturulmuş bir kurumdur. Okulumuz köklü tarihi sayesinde sağlam ve oturmuş bir eğitim alt yapısına, güçlü eğitim kadrosuna sahiptir.

 

 Okulumuz mesleki ve teknik eğitim kapsamınsa 9 farklı alanda  faaliyet göstermektedir. Birbirinden farklı avantajlara sahip 9 ayrı alanı sayesinde okulumuzda öğrenim görmekte olan gençlerimize kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda mesleki eğitim görme imkânı vermektedir. Kendi ilgi ve yetenekleri doğrultusunda gelişen gençlerimiz hem ortaöğretimde başarılı olabilmekte hem de yükseköğretime geçişte ve iş yaşamında başarıya ulaşabilmektedir.

 

Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında okuyan öğrenciler diğer liselerde okuyan öğrencilerin sahip oldukları haklara sahip olmakla birlikte ek avantajlar kazanmaktadırlar.

 

Mesleki ve Teknik Ortaöğretimin Diğer Ortaöğretim Kurumlarından Farkı Nedir?

 

  • Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarına giden öğrenciler diğer ortaöğretim kurumlarına giden öğrenciler gibi tüm kültür derslerini okulda en iyi şekilde almanın yanı sıra meslek bilgisi derslerini de alarak kendilerini meslek hayatına en iyi şekilde hazırlarlar.

  • Mesleki bilgilerini geliştirebilmek için işyerinde eğitime giderek staj yapma imkânına sahip olurlar. İşletmelerde staj yapan öğrenciler mesleki bilgi ve becerilerini gerçek iş yaşamında geliştirirler ve böylece öğrencilerin mesleki deneyimi artarak kendilerine olan güvenleri gelişir. Staj yoluyla iş hayatını yakından tanıyan öğrenciler mezun olduktan iş bulmakta daha az zorlanmakta, staj yerlerini deneyim ve referans olarak gösterebilmektedir. Eğer öğrenciler mezun olduktan sonra kendi iş yerlerini açmak isterlerse de aldıkları mesleki eğitim ve staj deneyimi sayesinde iş yeri açmak için gereken donanıma sahip olabilmektedirler.

  • Mesleki ve teknik eğitim öğrencileri işletmelerde meslek eğitimi süresince (staj döneminde) asgari ücretin %30'undan az olmamak üzere ücret alırlar. Böylece öğrenciler daha okullarını bitmeden mesleki bilgi ve becerileri doğrultusunda kendi kazançlarını sağlamaya başlamış olurlar.

  • Mesleki ve teknik eğitim öğrencileri 10, 11 ve 12. sınıfta iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı sigortalanması zorunluluğu hale getirilmiştir. Böylece öğrencilerimizin erken yaşta sigorta kayıtları başlamakta ve bunun avantajını yaşamlarında yaşamaktalar.

  • Mesleki ve teknik eğitim öğrencileri mezun olurlarken "İş Yeri Açma Belgesi" ile mezun olurlar. Böylece öğrenciler isterlerse edinmiş oldukları mesleki bilgi ve becerilerini kendi iş yerlerini açarak uygulayabilir ve kolaylıkla iş yeri sahibi olabilirler.

  • Bütün mesleki ve teknik ortaöğretim mezunları "teknisyen unvanı" verilerek mezun olurlar. Meslek lisesi mezunu öğrencilerimizin KPSS sınavı sonuçlarına göre alım yapılırken diğer liselerin yazabileceği kadroları yazabildikleri gibi teknisyen unvanı gerektiren diğer kadrolara da başvuru yapabilmektedirler.

  • Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarına giden öğrenciler diğer ortaöğretim kurumlarına giden öğrenciler gibi yükseköğretim kurumlarına yerleşebilmek için Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavlarına (YGS ve LYS) katılma hakkına sahiptir. Bu sınavlara giren Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler herhangi bir sınırlama olmaksızın sınav puanları doğrultusunda istedikleri bölümü seçebilmektedirler. Ayrıca kendi bölümlerinin devamı niteliğindeki meslek yüksekokulu programlarını tercih ettiklerinde puanlarına ek puan verilmektedir.

  • Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavına giren Mesleki ve Teknik Ortaöğretim kurumlarından mezun olan öğrenciler üniversitelerde mesleki teknik ortaöğretim kurumları mezunları için ayrılan kontenjanlara (M.T.O.K) üniversitetercihlerinde yer verme hakkına sahiptir. Diğer liselerden mezun öğrenciler bu kontenjanlara tercihleri arasında yer veremezler.

 

Bu maddelerde de belirtildiği gibi mesleki ve teknik ortaöğretim kurumları öğrencilerine diğer liselerin sunduğu imkânlara ek imkanlar sunarak öğrencilerin ve velilerin ilgisini çekmektedir. Okulumuzda da bu doğrultuda hizmet vererek okulumuzu seçen öğrencileri geleceğe hazırlamak, ilgi ve yetenekleri doğrultusunda seçtikleri alanda iyi birer meslek elemanı olarak yetişmelerini sağlamak ve üniversite eğitimine destek olmak adına çalışmalar yapılmaktadır.

 

"Neden 10 Aralık Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi?" sorusuna cevabı okulumuz köklü tarihi ve güçlü eğitmen kadrosu ve 9 farklı alanı ile eğitim-öğretimde yakaladığı yüksek kalite sayesinde verebilmektedir.

 

 

 

Mesleki ve Teknik Eğitimin Amacı ve Öncelikleri

 

Mesleki ve Teknik Eğitim; sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir. Mesleki ve Teknik Eğitimin Öncelikleri Öğrencileri Millî kültürümüzün temeli olan ahilik anlayışıyla yetiştirmek, İhtiyaç doğrultusunda nitelikli iş gücü yetiştirmek, Mesleki ve teknik eğitimi katılımcı bir anlayışla yönetmek, Mezunların üretime katılacak şekilde yetişmesini sağlamak, Mesleki ve teknik eğitim sistemini sürekli geliştirmek ve kalitesini yükseltmektir.